Historianhavinaa

Neljännen kerran kunniaksi on hyvä avata vähän historiaa, mistä kaikki alkoi ja miten tähän on tultu.

Tour de sock tuo kansainvälinen vastaava kisailu, jonka innoittama syntyi idea tarjota suomenkielinen vaihtoehto neuloa sukkia leikkimielisesti kilpaa. Ravelryssä oli joku keskustelupalsta, jossa heitettiin ajatus että olisipa kiva jos tämmöinen olisi myös suomenkielellä. Siellä oli suunnittelijoita, jotka ilmoittivat olevansa valmiit tarjoamaan malliaan yms ja siitä se sitten lähti, Lapasesta. Tour de sock on Sukka-Finlandian esikuva, meillä tietysti hiihdetään, kun tour on pyöräilyteemainen.

Ensimmäinen kerta oli Suomi 100 juhlavuonna – silloin kaikki tehtiin rakkaudesta lajiin ja suunnittelijoiden sekä Lentävän Lapasen selkänahasta. Tuolloin tarkoitus oli järjestää kertaluonteinen tempaus, joka varmasti vaikutti siihen että talkootöitä tehtiin innolla. Koko 10000€ lahjoitettiin Spr:lle, josta voimme todella olla ylpeitä! Tuolloin osallistujat vielä voivat valita kolmesta eri summasta, jolla haluaa osallistua. Se oli hieno kokemus, näyttely Finlandia-talolla ja kaikki!

HelenaH:n kuva aaltopahviseinäkkeestä Aaltoseinällä, jossa sukat oli värikonmaritettu

Ensimmäisen vuoden palautteen mukaan 75% vastanneista toivoi kisailulle jatkoa. Tuolloin oli monen periaateellisen päätöksen aika. Noin suureen työhön emme voi lähteä pelkästä hyväntekeväisyydestä, eikä meillä riitä siihen yksin rahkeet. On kohtuullista maksaa tehdystä työstä, ja pelkästä käsityön arvostuksesta maksaa suunittelijoille korvaus.

Meiltä on välillä kysytty miten kulut jakautuvat. Nykyinen osallistumismaksu on 18 € ja se jakautuu seuraavasti

 • verot 24 % = 4,32 €
 • Mieli ry 5,55, % = 1 €
 • palkkiot 45 % = 8,10 €
 • kulut 25,45 % = 4,58

Kulut sisältävät mm. verkkokauppa-, palvelin, kirjanpito,-. pankki-, markkinointi-, postitus ja lankalahjoituskuluja.

Sukka-Finlandialla on alusta alkaen ollut tavoitteina tarjota uuden oppimisen kokemuksia, olla yhteisöllinen, edistää kotimaisten värjäreiden ja lankakauppiaiden myyntiä sekä tehdä hyvää ja pitää hauskaa. Se miten niissä on onnistuttu palautteen perusteella menee näin

 • uuden oppimista kyllä!
 • uusia, kivoja sukkamalleja, kyllä
 • tehdä hyvää, kyllä
 • pitää hauskaa, toivottavasti

Tulevassa mittelössä on mukavasti uusia suunnittelijoita ja vanhoja konkareita. Olemme vuosien varrella halunneet tarjota uusille sunnittelijanimille tilaisuuden saada näkyvyyttä. On oltu avoimia uusille ja erilaisille ideoille ja samalla tuettu sitä, että suomalainen käsityökulttuuri elää ja kehittyy tässä ajassa. Tehdään tästä tänäkin vuonna yhteistä kivaa hyvällä meiningillä! Kiitos, että olet matkassa.

Yhteisöllisyyttä Lankalaatikon SF-miitistä 2019. Kuva MiiaH


Yksi vastaus artikkeliin “Historianhavinaa”

 1. Jottei menisi ihan passiivissa, sanotaanko näin, ettän ajatus suomalaisesta kisasta syntyi turhautumisesta Tour de Sockiin: liikaa sääntöjä, liikaa niuhotusta, liikaa vääntöä 😉
  1) perustavan ajatuksen heitti ilmoille samaan aikaan Pirjo Iivonen ja Tiina Kaarela, joista
  2) jälkimmäinen painosti ankarasti Lentävän Lapasen Tainaa ja Tarjaa ottamaan haasteen vastaan.
  3) Mutta kummankin tärkein pointti oli se, että tämä voitaisiin tehdä Suomessa hauskemmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *